Artisjokken

Dit recept duurt wat langer om te maken, maar is wel overheerlijk. Ook met eten moet je even weten hoe je deze jongens verorbert. Onderaan het recept lees je, hoe je het beste de artisjokken kunt eten.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 grote artisjokken
5 tenen knoflook, in stukken gesneden
een handvol peterselie

Olijfolie
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

1. Snijd een stukje van ongeveer 1 cm van de steel af, en gooi dit weg. Daarna snijd je 5 centimeter af van de steel van de artisjokken.

2. Schil met een scherp mes dit afgesneden stukje.

3. Schil nu het overgebleven stukje steel aan de artisjok zelf.

4. Pak de artisjok en sla een paar keer met de bloem op een harde ondergrond zoals een tafel. De bladeren van de artisjok worden hierdoor soepeler.

5. Doe nu de bladeren met de hand uit elkaar wrikken zodat je in het midden van de artisjok ruimte hebt.

6. Vul nu het midden van de artisjok met de knoflook en de peterselie. Stop nu ook het steeltje dat je eerder geschild hebt in de artisjok.

7. Leg de artisjokken nu in de pan en giet er kokend water uit de waterkoker overheen tot ze helemaal onder water staan. Kook de artisjokken nu anderhalf tot twee uur. Om te testen of ze gaar zijn, pak je na verloop van tijd af en toe een blad van de artisjok en probeer je of het gaar is. Dit doe je door het blad in je mond te stoppen, en met je tanden het vlees van het blad af te schrapen door hem weer uit je mond te trekken. Het harde gedeelte wat overblijft, kun je weggooien.

8. Als de artisjokken klaar zijn, leg je een vork op tafel. Nu leg je daar een bord op, dat schuin naar jou toe afloopt. Giet er nu een beetje olijfolie op, maak dit op smaak met zout en peper en dip de artisjokbladen daarin voordat je ze in je mond stopt. In het filmpje staat een handleiding hoe je een artisjok eet.

Hoe eet je nu eigenlijk een artisjok? 

1. Pluk de blaadjes er één voor één af en dip deze in de olie (of andere saus die je lekker vindt).

2. Onderaan de blaadjes zit zacht “vlees” dat je er af kunt raspen met je tanden.

3. Als de blaadjes op zijn, kom je bij het hart van de artisjok. Kijk uit! Je moet eerst het “hooi” verwijderen voordat je het hart op eet. Het “hooi” is niet eetbaar en erg scherp, je kan jezelf er behoorlijk pijn mee doen.

4. Als al het “hooi” verwijderd is, kun je het hart opeten. Hoe meer je naar het midden gaat, hoe smakelijker de artisjok wordt.