Butternut squash soup

Butternet squash soup

Een heerlijk recept , dat bij de herfst hoort. Het komt uit Amerika, en is erg smaakvol. Je hebt wel wat ingrediënten en een uurtje of drie nodig, maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Veel kookplezier gewenst!

Ingrediënten:

1 grote butternut squash (flespompoen)
250 gram wortelen in blokjes
250 gram uien in ringen
6 tenen knoflook, gepeld
2 liter kippenbouillon
olijfolie
100 gram roomboter
2 theelepels salie (uit een potje)
3 eetlepels maple syrup (of honing)
zout
crème fraiche
bieslook

Bereidingswijze:

1. Snijd het topje van de bovenkant van de butternut squash en snijd de pompoen in de lengte doormidden. Schep met een eetlepel de zaden er uit. Deze kun je weggooien of roosteren als je er zin in hebt.

2. Neem nu een grote ovenschaal of bakvorm en bekleed deze met bakpapier. Verdeel hier nu een scheut olijfolie over en leg vervolgens de wortelen en de uien op de bodem. Schep alles even door, zodat de wortelen en de uien een laagje olie hebben. Spreid het geheel uit over de bodem en besprenkel alles nu met een grote snuf zout. Verdeel nu de hele tenen knoflook ook over het geheel en leg op dit bedje van groenten de butternut squash, met de gesneden kant naar boven. Besprenkel de butternut squash ook nog even met een snuf zout. Zet dit geheel in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, en laat dit ongeveer een uur staan. Als je met een vork in de butternut squash prikt en het is zacht, kun je het uit de oven halen.

3. Als je de groenten uit de oven hebt gehaald na ongeveer een uur, laat je het even afkoelen. In de tussentijd gaan we verder met deze stap. Doe de roomboter in een pan en laat dit op middelhoog vuur smelten. Deze stap is erg delicaat, dus vanaf nu moet je goed opletten. Wat er gebeurt: de boter gaat eerst smelten, daarna bruisen en dan kom je op een punt waarbij roomboter héél makkelijk verbrandt, dus nogmaals, let nu goed op!
Als de boter is uit gebruist en het begint de kleur van karamel te krijgen (dus lichtbruin!), zet je het vuur uit. Voeg hier nu  de salie bij en je zult zien dat de boter heet genoeg is om de salie in te bakken. Laat dit onder af en toe roeren even afkoelen, dan gaan we verder met de volgende stap.

4. Pak nu de butternut squash en schep met een lepel het vruchtvlees er uit.

5. Doe dit alles nu in een grote pan. Voeg hier nu eerst de maple syrup aan toe, dan het boter-salie mengsel en vervolgens de kippenbouillon. Zet dit nu op het gasfornuis en laat het aan de kook komen. Laat het hierna een uur zachtjes doorkoken, onder af en toe roeren. Het wordt een dikke soep, dus maak je geen zorgen als het er dik uitziet. Natuurlijk moet je wel wat vocht bijvoegen als dat ècht nodig is, maar maak het niet te dun.

6. Als de soep klaar is, gaan we alles pureren. Je kunt hiervoor een staafmixer gebruiken, een keukenmachine, of zoals wij het deden, met de Tupperware hakmolen.

7. Als alles gepureerd is, gaan we verder met het nòg fijner maken van de soep. Doe een beetje soep in een zeef  boven een pan en wrijf dit er met een lepel door. Je zult zien dat er in de zeef een soort “droge” materie overblijft. Dit mag je weggooien, maar ook opeten; het gaat niet in de soep. Herhaal deze stap tot je alle soep hebt “gefilterd”.

8. Zet de pan met de zeer fijne soep op het vuur om alles weer op te warmen. Als de soep heet is, schep je hem in een soepbord. Doe hier nu een mooie lepel crème fraiche bij, en wat bieslook. Het is nu klaar om te serveren.

Eet smakelijk!