Casatiello napolentano

Een heerlijk gevuld brood, dat veel met Pasen gegeten wordt, maar het kan natuurlijk het hele jaar door. Als je even niet op de calorieën let dan…. Traditioneel wordt het gemaakt met reuzel, wat je bij de betere slager kan halen. Hou je er niet van of kun je er niet aan komen, is boter een goede vervanger. Je moet er wel even de tijd voor nemen om te maken.

Ingrediënten:

500 gram bloem
1 zakje gist
3 dl lauwwarm water
75 gram reuzel (of boter) voor het deeg
100 gram reuzel (of boter) voor de vulling
8 gram zout
3 soorten kaas
2 of 3 soorten salami
4 gekookte eieren

Bereidingswijze:

1. Los de gist op in het lauwwarme water (niet warmer dan je eigen handen), en laat dit 10 minuten staan.

2. Doe intussen de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en doe aan de zijkant het zout er bij. Zout remt de werking van gist, dus zorg dat het straks niet in één keer in aanraking komt met elkaar…

3. Doe nu ook de reuzel of de boter aan de zijkant er bij.

4. Giet nu in het kuiltje het water met de gist.

5. Roer met vier vingers steeds meer bloem in het water, net zo lang tot je geen bloem meer hebt. Ondertussen meng je ook de reuzel of boter en het zout er door.

6. Als alles gemengd is, kun je aan je spierballen gaan werken: het  deeg mag 10 minuten goed doorgekneed worden. Als je dit niet doet, zal het deeg niet rijzen. Na 10 minuten heb je een mooi, elastisch deeg. Vorm hier nu een bol van en leg het in een kom, welke je afdekt met plasticfolie en met zonnebloemolie hebt ingevet. Laat dit nu een uur rijzen. Terwijl het deeg rijst, kun je alle kaas, worst en eieren in kleine blokjes en stukjes snijden.

7. Als het deeg is gerezen, en ongeveer dubbel de grootte is geworden, kun je het er uit halen, en op een licht met bloem bestoven werkblad even doorkneden, zodat de lucht er uit gaat. Hierna bestuif je het werkblad nogmaals met bloem en rol je het deeg uit tot een lap van ongeveer 40 cm doorsnee.

8. Pak nu de 100 gram boter of reuzel (op kamertemperatuur) en smeer de gehele lap er mee in. Wij hebben deze keer boter gebruikt voor het brooddeeg en om te besmeren hebben we reuzel gebruikt.

9. Als de lap ingesmeerd is, verdeel je over de gehele lap de kaas, de salami en de eieren.

10. Rol nu de lap op totdat je een mooie lange rol hebt.

11. Leg deze rol nu in een grote ronde vorm (bijvoorbeeld een tulband). Wij hebben een speciale vorm er voor, omdat dit traditioneel Italiaans is…

12. Smeer de bovenkant in met een geklutst ei en bak de casatiello in een op 190 graden Celsius voorverwarmde oven, voor ongeveer 50 minuten. Als je er op klopt, klinkt het hol als het klaar is. Na het bakken haal je het brood uit de vorm en laat je het op een rooster helemaal afkoelen. 

Eet smakelijk!