Chocoladetaart met rode peper

Een wat ingewikkelder recept voor de liefhebber van chocolade en taart. Een verrassend ingrediënt in deze taart is de rode peper. Dit is iets dat je niet verwacht, maar geloof me, het is heerlijk in combinatie met de chocolade. Alvast veel kookplezier gewenst..!

Ingrediënten voor de cake:

250 gram boter op kamertemperatuur
250 gram lichtbruine basterdsuiker
5 eieren
1 kleine of een halve grote rode peper
1 theelepel klein gemaakte gedroogde chilipeper (geen poeder)
200 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram cacaopoeder
1 zakje bakpoeder

Bereidingswijze cake:

1. Doe de boter en de basterdsuiker in een kom en klop deze met een mixer op de hoogste stand romig in een minuut of vijf.

2. Als de suiker en de boter romig zijn, kunnen de eieren er één voor één bij. Klop het volgende ei er pas doorheen als het vorige ei helemaal is opgenomen door het mengsel.

3. Voeg hierna de zeer fijngehakte verse peper toe, de gedroogde peper, zeef het zelfrijzend bakmeel er in, daarna het cacaopoeder en als laatste het zakje bakpoeder. Mix dit eerst heel voorzichtig (tegen het stuiven) en zet de mixer steeds een standje hoger.

4. Pak 2 springvormen, bekleed de bodems met bakpapier en vet ze in. Verdeel nu het chocoladebeslag gelijk over de twee vormen en bak deze in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven gaar in zo’n 25 à 30 minuten. Om te kijken of de cakes gaar zijn, kun je er een tandenstoker in steken, en als deze er schoon uitkomt, is het gaar. Uiteraard kun je de cakes ook één voor één bakken.

5. Als de cakes gaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kun je ze op een taartrooster leggen en helemaal laten afkoelen. Deze stap is nu compleet, we gaan nu verder met het maken van de vulling.

Ingrediënten vulling:

100 gram pure chocolade (ten minste 55%)
100 ml slagroom
1 kleine of een halve grote rode peper

Bereidingswijze vulling:

1. Zet een pan met water op het gas en breng het water aan de kook (of doe het net als ik eerst in de waterkoker). Zet hier een glazen schaal op, en doe de in stukjes gebroken chocolade hier in tot deze geheel gesmolten is. Roer het af en toe met een garde door.

2. Als de chocolade gesmolten is, doe je er de zeer fijn gesneden rode peper bij, en giet de slagroom er ook bij. Zet het vuur uit en roer dit met een garde rustig door tot een gladde, homogene massa is ontstaan.

3. Neem de schaal van de pan en laat deze helemaal afkoelen tot de chocolade dik en lobbiger wordt. Eventueel kun je het in de koelkast zetten om af te koelen als je het wat sneller wilt laten gaan.

4. Als het chocolademengsel is afgekoeld, pak je één van de taarten en leg je deze ondersteboven (platte kant boven) op een taartrooster. Het taartrooster kun je het beste nog op een groot bord zetten. Giet hier nu het chocolademengsel op en spreid dit uit over de taart, maar laat aan de randen een centimeter of 3 ruimte.

5. Pak nu de andere taart, en zet die met de platte kant naar beneden op de andere. Druk de taarten goed aan zodat de chocoladevulling zich goed verspreidt, ook naar de randen. We gaan nu verder met de afwerking van de taart.

Ingrediënten afwerking:

1 theelepel chilipoeder
150 gram pure chocolade (minstens 55%)
100 ml slagroom
1 hele rode peper, in de lengte doormidden gesneden

Bereidingswijze afwerking:

1. Doe net als met de vulling een pan kokend water opzetten, zet daar een glazen schaal op en doe daarin de chocolade. Smelt deze “au bain Marie”.

2. Doe daar de chilipoeder bij als het geheel is gesmolten, en de slagroom. Roer dit alles met de garde weer rustig door tot een dikke massa is ontstaan.

3. Neem de schaal van de pan en laat deze even 5 minuten afkoelen. Giet daarna de nog warme chocolademassa overheen en verspreid deze over de bovenkant. Aan de zijkanten mag het er aflopen, het is zelfs de bedoeling dat je de zijkanten ook er mee insmeert. Als je chocolade tekort komt om te smeren kun je de chocolade die van de taart af is gelopen op het bord er onder, ook gebruiken.

4. Als de bovenkant en de zijkant helemaal ingesmeerd zijn met chocolade, leg je om het af te maken de in de lengte doormidden gesneden peper op de bovenkant. De taart is nu klaar… 

Eet smakelijk!