Column 5: Papegaaien

J is nu op een leeftijd dat ze alles nadoet, en ook nazegt wat jij zegt. Wel leuk natuurlijk, maar oh zo gevaarlijk. Je moet uitkijken dat je niet opeens K.U.T. roept, of andere dingen die niet in “normale” gesprekken horen. Zo waren wij laatst voetbal aan het kijken (net als de rest van de wereld), de beroemde wedstrijd waar Suarez honger had en een hap uit een Italiaanse voetballer wilde nemen. Toen rolde er ook wat Italiaanse scheldwoorden uit mijn mond. En je raadt het al, J heeft er 1 onthouden. En die krijgen wij zo nu en dan ook te horen. Nou is dat niet zo erg, want (bijna) niemand begrijpt haar. En de Italianen in haar omgeving die moeten er wel om lachen (nu nog wel). Maar dan nog, je moet zo oppassen.

Ander papegaaiengedrag is, dat ze ook lekker mee doet met juichen als er gescoord wordt. Zo cute.

Nu genoeg over dat voetbal!! laten wij daar niet meer over praten. Er is al te veel over gesproken afgelopen maanden.

J doet lekker gek mee met alles dat wij ook doen. Ze wil alles proeven, qua drinken en eten maar helaas mag ze nog niet alles. Ik had vroeger een kanariepiet, en je kon niets eten in zijn bij zijn, of hij begon al te piepen dat hij het ook wilde. Gevolgen hiervan, een dikke plof Kanarie. En J gaat ook al die kant op. Niet het plof gedeelte, maar wel alles willen proeven. Zodra er iets in de richting van je mond gaat, dat zeg ze al “ik ook” of “proeven”…

Haar zusje doet nu al precies het zelfde. Alleen ze is vroeg met papegaaien, ze is vroeg met alles. Ze kan al redelijk lopen, ze brabbelt al wat woordjes, ze kreeg in één keer zes tandjes (vier boven en twee beneden). Nu snappen we eindelijk waar dat gehuil en al die vieze poepluiers vandaan komen. Amai!

Ook begint L trekjes te laten zien die wij eigenlijk nog niet willen zien, trekjes die je pas gaat krijgen als je 2 bent. Terribele trekjes. Zoals nee schudden, en zelfs nee zeggen, en boos worden als ze iets niet mag. Ze is echt nu al een eigen willetje aan het krijgen.

Fijn hoor, twee van zulke kindjes in hun terribele leeftijd! Haha

Laatst waren wij J het verschil tussen jij en ik aan het uitleggen. Dat als ze een foto van zichzelf ziet, dat het dan niet jij is, omdat wij zeggen, Kijk J, dat ben jij. Maar dat ze moet IK zeggen.

En opeens hoor je L uit de keuken roepen: “IK. IK.” En wij dachten:  “Hallo… jij bent nog niet eens één jaar en je zegt al ik?!”

Zo zie je maar, niet alle kindjes zijn het zelfde. De ene pikt het sneller op dan de ander, of papegaait het van een ander kindje.

Zo waren vrienden van ons laatst aan het BBQ bij ons en zij hebben ook een kindje.

Deze is iets van 3 weken ouder dan L, Tess heet ze. De ouders van Tess zien sinds ze bij ons zijn geweest dat ook Tess aan het papegaaien is geslagen. L klimt graag (in haar eentje) de bank op en af,  en dat doet Tess nu ook. Ik ben dan ook van mening, dat een kindje dat naar de crèche gaat sneller dingen oppikt dan wanneer je kindje altijd thuis is, en geen contact heeft met andere kindjes. Daarentegen, heeft het ook zijn nadeel. Als één kindje ziek is (waterpokken of zo), dan krijgt de hele groep het ook.

Eén ding dat ik hoop dat J & L snel zullen papegaaien van hun vriendinnetje Jady is, poepen en plassen op de wc. Jady is een maand jonger dan J.

Wat een verlossing zou dat zijn…