Column 7: Hoe bestaat het?

Volgens de wet (hier in NL) hebben ouders veel rechten, hoe slecht je ook omgaat met je kinderen. Je kan nog steeds hun leven zo veranderen dat ze beschadigd worden.

Als je niet voor ze kunt zorgen, zoals het geval bij J & L is,  dan worden ze wel bij je weggehaald, maar ook al wonen ze niet meer bij je, als biologische ouders heb je nog best veel inspraak.
De eindverantwoording ligt dan wel bij Jeugdzorg, maar als die geen bezwaar tegen iets ziet, dan gaat het door. Ook al ben jij er niet mee eens.
Een mooi voorbeeld hiervan: J was 11 maanden en haar biologische ouders wilden perse dat ze oorbelletjes zou krijgen. Jan en ik vonden dat ze hier te jong voor was. Bij mij thuis vroeger, kregen mijn zussen pas hun oorbellen na hun communie. Je bent dan rond de 7 a 8 jaar. Ik vind dat een mooie leeftijd.

Maar goed, de ouders wilden dus oorbellen voor J. En als ze deze niet zou hebben bij de volgende bezoekregeling, zouden zij J naar een juwelier brengen en gaatjes laten prikken.
En als dat dan niet mocht van Jeugdzorg, dan gingen ze naar de rechter.
Nou ja, daar zit je dan met een (nog wel) blij kindje in een Tattoo shop, want bij de juwelier doen ze dat niet meer. Na 6 weken, ja hoor, moesten ze eruit, want J had een fikse ontsteking!

Maar goed, dat is nu wel anders. Nu laten ze niets meer van zich horen. Op zich wel goed, beter voor de meiden, die stabiliteit. Maar het is wel erg stil. Misschien wel té stil.

Overigens snap ik niet hoe je als ouders je kind zo in de steek kan laten, zeker niet na hoe actief ze in het begin waren tegenover ons. Of was het alleen maar om die twee kerels te pesten? Want daar leek het wel op.
Elke keer als wij iets wilden, moesten wij toestemming vragen aan de ouders en dat ging dan via pleegzorg naar hen toe. En met alles dat wij wilden doen, waren zij het niet eens.

Gelukkig heeft jeugdzorg het laatste woord, ook al moeten zij/wij naar de rechter stappen.
Nog een voorbeeld: Wij wilden naar Italië gaan voor een bruiloft waar J nota bene bruidsmeisje was, maar dat vonden de ouders niet nodig. “Het heeft geen toegevoegde waarde voor J om er bij te zijn”, zeiden de ouders.
Uiteindelijk zijn we naar de rechter gegaan en de kinderrechter gaf ons gelijk, en zei dat J mee mocht.
“J moet meedraaien met het gezin, en dat betekent dus ook dat ze mee gaat op vakantie. Er is geen reden om haar iedere keer in een crisisopvang te plaatsen als er vakantie gevierd gaat worden”.

Wij zijn in april naar een bruiloft van mijn nichtje geweest in New York. L had nog geen passpoort, en dat moesten we dus aanvragen. Ook hier vonden de ouders het niet nodig.

En daar ging jeugdzorg weer naar de rechter, maar deze keer mochten wij ook mee. Best spannend want we hadden nog nooit zoiets meegemaakt.

Nou ik kan je zeggen, het stelt niets voor want binnen 5 minuten stonden wij weer buiten…

De ouders waren ook gevraagd om hierbij aanwezig te zijn maar vader heeft afgemeld via een sms, (ja je leest het goed, via een SMS!!)  dat hij niet kon komen. Hij had geen zin en geen tijd hiervoor.
Hij was aan het oppassen op zijn kleinkind, en zijn vrouw was die dag jarig. En ze zouden ook niet bij de volgende bezoekregeling komen…

Moeder heeft overigens later ook weer contact opgenomen met jeugdzorg . Dat ze moeten ophouden met bellen en stalken. “Wij willen geen contact. Nu niet, morgen niet, nooit niet! Wanneer ze 18 jaar zijn, dan komen ze bij ons wonen, en dan zullen wij ze de waarheid vertellen. En dat alles wat ze tot nu toe hebben gehoord een leugen is!”
Ik snap niet dat zij niet inzien dat wij het beste willen voor de meiden. En hoe kunnen ze zo iets zeggen?

De laatste keer dat ze de meiden hebben gezien is 19 november 2013. L hebben ze zelfs maar twee keer gezien sinds haar geboorte.

Ik snap niet dat een ouder dat kan. Ik zou het niet kunnen..!
Nou moet ik wel erbij zeggen dat de situatie van J en L anders is dan anders.
Het pleegouderschap is echt heel leuk…! Dus schroom niet om mij aan te spreken als je erover na denkt om ook pleegouder te worden.

(Overigens, het lijkt dat wij steeds op vakantie zijn, maar dat is niet zo hoor)