Column 9: Alweer een jaar verder

Het is nu precies een jaar geleden dat ik mijn ervaring met jullie aan het delen ben… Ik ben deze column nu ook aan het schrijven in dezelfde stad, hetzelfde plekje als een jaar geleden: New York City! En wat is er veel veranderd in dat ene jaar… Wij hebben twee kindjes gekregen, en ook iedereen om mijn heen heeft kindjes gekregen.

Je denkt soms: ik ga met vakantie naar Egypte. Lekker ver, cultuur snuiven, en daar gaat vast niemand heen. En terwijl jij hebt geboekt, hoor je alleen maar om je heen: “ik ga dit jaar naar Egypte”. Lekker origineel, denk je dan. Volgend jaar beter… Ik ga wel verder, ik ga naar New York. Pats Boem, iedereen in je omgeving gaat naar New York hahaha.

Dit is precies hetzelfde met kindjes. Iedereen in onze omgeving is zwanger, of heeft een kindje gekregen de laatste paar jaar. Maar goed, wij, Jan en Aldo hebben twee kindjes, twee zusjes gekregen, en ik moet zeggen, ik zie er nog steeds fabulous uit qua figuur.

Het zijn echt twee schatten van meiden al zijn ze beide heel anders van karakter. J bijvoorbeeld, kan zelf heel goed alleen spelen en zich vermaken. L daarentegen, die wil constant aandacht. Krijgt ze die niet, dan doet ze wel haar mond open. Ze gaat dan heel hard huilen en schreeuwen (zonder tranen natuurlijk), want zo krijgt ze wel aandacht. Volgens ons gaat ze later in GTST spelen of misschien in Hollywoodfilms.

Het zijn 2 heerlijke kinderen hoor, maar moet wel eerlijk doorgeven dat het best zwaar is. Twee kleine kindjes die 15 maanden met elkaar schelen. Ik heb er het afgelopen jaar veel grijze en witte haren bij gekregen… Om nog maar te zwijgen over het steeds terugkerende griepje in de familie… Amai!

Zoals je hebt kunnen lezen in mijn column van verleden jaar, konden wij geen spontane dingen meer doen zoals uit eten gaan, naar de bios of een dagje sauna en dat soort dingen, maar daar kom ik nu op terug. Het valt best mee, de dingen die je niet meer kunt doen als je een kindje hebt. Spontaan uit eten gaan, ja hoor. Geen probleem. We nemen de meiden gewoon mee.

En de rest van de dingen? Tja, dat moet je gewoon plannen. Je leven houdt echt niet op als je kinderen neemt, daar ben ik nu wel achter. Maar: je moet ook soms tijd nemen voor jezelf, anders hou je het echt niet lang vol. Vraag de oppas een dagje extra te komen, en neem gewoon tijd voor jezelf. Ga gewoon naar de sauna en laat je van top tot teen verwennen. Of samen romantisch naar de bios.

Alleen, sommige mensen om ons heen gaan ook een weekend of weekje alléén op vakantie zonder kinderen. Die laten dan de kinderen bij oma en opa, maar dat vind ik nog steeds raar. Zo vind ik het ook raar om zonder partner op vakantie te gaan. Ieder voor zich natuurlijk, maar dat is een ander verhaal… Maar goed, de kinderen bij oma en opa. Ik denk dan dat je geen kinderen had moeten nemen, toch? Je kan wel parttime werken, maar je bent geen parttime ouder. Ouder zijn, dat ben je je hele leven, fulltime.

Over ouders gesproken: kun je nog herinneren dat de biologische ouders bang waren dat J. lesbisch zou worden door ons? Natuurlijk is dat bull, dat wisten wij toen al. Maar wat wij verleden week hebben meegemaakt, dat was heel erg lief. Jady, het vriendinnetje van J en L, zei zomaar uit het niets: ”Mama, Sebbur (dat is de bijnaam die J heeft gekregen van Jady) heeft 2 papa’s.”

Twee dagen geleden waren we Brokeback Mountain aan het kijken (voor het eerst) en de twee hoofdrolspelers (mannen), gaven elkaar een kus. J zei: “Lief. Ze geven een kusje.” Wat ik hiermee wil zeggen is dat kinderen niet racistisch of kortzichtig worden geboren; men maakt ze zo. J, L en Jady weten niet beter dat twee papa’s hebben ook normaal is. Kinderen zijn niet bang voor spinnen, geesten, of onweer. Wij vinden dat eng, wij doen dan raar, en zij nemen dat over omdat ze denken dat het zo hoort. De meeste kinderen in de leeftijd van J, L en Jady zouden Halloween eng vinden, maar omdat wij het leuk en normaal vinden, en wij hun erbij betrekken, vinden zij het niet eng.

Dus het leven stopt niet nadat je kinderen hebt gekregen. Je moet alleen wat kleine dingetjes anders doen. Uit eten, bios, lange reizen, Halloween vieren, mini Disney uitjes, dat kan je gewoon nog blijven doen…