Cottage cheese

Als je van kaas houdt, is dit een heerlijk smaakvol recept, en simpeler kan het niet: je hebt maar 4 ingrediënten nodig!
De hoeveelheid van de ingrediënten is wel heel belangrijk! Ik heb een vrij grote hoeveelheid gemaakt, maar je kunt mijn hoeveelheden door 3 delen en dan heb je een klein kaasje als je klaar bent… Voor dit recept is een thermometer van belang…

Ingrediënten (voor een grote hoeveelheid kaas):

3 liter volle melk
650 ml karnemelk
8 eetlepels citroensap
20 gram zout

Bereidingswijze:

1. Doe de melk in een pan en gebruik als je die hebt, een kookthermometer. Verwarm de melk nu tot 80 graden Celsius. Je hoeft niet constant te roeren, maar roer het wel regelmatig door om te voorkomen dat het aan de bodem vastkoekt.  (Als je geen thermometer hebt, kun je ervan uit gaan dat de melk goed is als het aan de randen begint te “borrelen”.)

2. Zet nu het vuur uit en voeg de karnemelk toe, en ook het citroensap. Roer dit alles heel rustig door met een lepel. Binnen 30 seconden moet je een reactie zien: er ontstaat een “gelige” vloeistof en allemaal klonten. Als dit niet gebeurt, doe je er nog een extra eetlepel citroensap bij. Laat het geheel nu 10 minuten, zonder te roeren, staan.

3. Neem een vergiet, en leg daar een schone theedoek in. Zet de vergiet in de gootsteen of in een bak om het vocht op te vangen. Schep nu de inhoud van de pan in de theedoek en laat alles goed uitlekken. Als op een gegeven moment het vocht niet meer weg wil lopen, kun je de theedoek aan de bovenkant dichtmaken (met de puntjes naar elkaar) en draaien zodat de vloeistof er uit “geperst” wordt.

4. Doe nu de kaas in een schaal(tje) en voeg het zout toe. Roer dit alles goed door.

5. Bedek de kaas nu met vershoudfolie en zet deze een nachtje in de koelkast. Hierna is de kaas klaar om gegeten te worden. 

Eet smakelijk!