Column 10: Wanneer doe je het goed?

Wat voor de een goed is, kan voor de ander niet goed zijn in hun ogen: Op welk tijdstip naar bed, tussen de ouders in slapen, chocolade eten, prik drinken, alcohol proeven, buiten spelen  tot laat en noem maar op.

Wat doe je wel, wat doe je niet?

Als beginnende ouder probeer je alles goed te doen. Je volgt de raad op van het consultatiebureau. Terwijl je bij je tweede kindje wat makkelijker wordt, kan ik zeggen. En als ik mijn overbuurvrouw moet geloven, bij de derde helemaal. Die hing de vlag uit toen haar derde kindje naar school ging, al kan ik mij dat niet voorstellen… J wordt over een kleine tien maanden 4 jaar oud en dan gaat ze dus naar school. De vlag uithangen? Nou ik denk het niet!! Ik vind het veel te gezellig om samen te zijn. Gezellig dansen, samen tutten, een wasje doen, of samen ruzie maken!!

Maar goed, ik merk wel dat door mijn verschillende culturele achtergronden dat wij in Mediterrane landen, sommige dingen anders doen. Neem nou alcohol. Ik ben opgegroeid met alles proeven. J was net een paar weken bij ons, het was kerst en wij hadden een aantal mensen op visite. Wij dronken lekker een glaasje glühwein,  zo ook een vriend van ons, Angelo (ook een Italiaan). Die liet J een drupje proeven. Niets aan de hand toch? Een paar dagen later op mijn werk vroeg een collega hoe mijn Kerstdagen waren geweest. Ik zei goed, veel gegeten en J heeft een druppel glühwein gedronken.
Oh my God! Ik werd zowat opgevreten door haar. Ze vroeg zich af of ik wel spoorde. Ik dacht toen: okay ……. Wij thuis, en ik dus ook, hebben vroeger alles geproefd en het bleek dat ik Martini erg lekker vond.

Wat ook erg verschillend is, is het tijdstip dat je kind naar bed moet. Dit onderwerp kan ik nog herinneren van toen ik klein was, en wij hadden het erover op de lagere school. Mijn klasgenoten gingen naar bed na Sesamstraat, terwijl ik rond 20.00 uur à 20.30 uur of zelfs later naar bed ging. Woon je in een grote stad, moet je maar eens opletten. Buitenlandse kindjes spelen tot laat nog buiten. Jan merkte dit heel goed toen wij in Italië waren een paar jaar geleden, daar waren hele gezinnen nog buiten een ijsje aan het eten rond 22.00.

Ik denk dat je gewoon naar je hart moet luisteren. Als je je ervaringen deelt met andere ouders, dan doe je het nooit goed. Tegen mij werd verleden jaar door mijn eigen zus gezegd: “Naar New York gaan met 2 kindjes, jij bent gek!! Daar ontvoeren ze kinderen!!”
En hier niet, zeker? dacht ik. Neem maar de 14-jarige Marilyn uit Diemen, die mega in het nieuws was een paar maanden geleden.

Eén ding wat recht uit mijn hart komt, is dat we geen fastfood eten. Ik wil zo lang mogelijk proberen dit tegen te houden bij J & L. Wij, onze hele familie, hebben nu al ruim drie en een half jaar geen Mc Donalds, Burger King en dat soort dingen gegeten. En dat terwijl mijn collega om de week naar de Mac gaat….

Dus wanneer doe je het goed? En wat moet je zeker niet doen?
Niemand weet het….

Geef een reactie